Víkendové poznávání Konopiště po všech stránkách

Při víkendovém pobytu 8. června jsme se vydali za poznáním historie následníka rakousko-uherského trůnu Františka Ferdinanda d´Este, který se nakonec jmenoval úplně jinak: František Ferdinand Karel Ludvík Josef Maria arcivévoda Rakouský-Este.

Ano, je to zámek Konopiště, nedaleko Benešova, asi 40 km od Babic, ve kterém arcivévoda pobýval. Na medvědy, kteří pobývají v zámeckém příkopu, bylo asi velké horko, a tak byli po celou dobu ukrytí v domečku. Ani na chvilku se na nás nekoukli. Více jak hodinové povídání paní průvodkyně uběhlo jako nic, neboť o zámku i celé historii neměla obyčejnou přednášku, ale vše vyprávěla jako příběh takovým způsobem, že se člověk snadno dostal myšlenkami do tehdejší doby. Francouzská studentka Apolline z Bretaně, která je u nás ve škole na výměnném pobytu, byla ze zámku nadšená. V zámeckých prostorách se cítila skoro jako doma a jejím snem je mít jednou také zbrojnici, jako měl arcivévoda, ale rozhodně v menším měřítku.

Všem to hezky uběhlo, a tak jsme se mohli vrhnout na lavičce s výhledem na zámek za zvuků v korunách stromů ukrytých pávů do vlastnoručně, ještě v OG připravených plněných tortill. Po dějepisném vzdělávání a poobědovém odpočinku a válení sudů na zámecké louce následovala zoologie a botanika. Přemístili jsme se do růžového sadu, kde byla většina růží ještě v poupatech, ale konečně jsme uviděli ty pávy, pobíhající po cestičkách mezi záhony. Tolik barev na jednom živočichovi, jako má páv, hned tak nenajdete. Následná návštěva skleníku s tropickými rostlinami byla jedním z největších zážitků pro Markétu s Lili, které si vytvářely v improvizované písečné poušti s miniaturami kaktusů a palem krásné příběhy. V tomto skleníkovém prostředí se už viděly někde na Sahaře. Pak jsme udělali skupinové foto v korkovém pavilónu, opravdu byl celý jenom z korku, a přesunuli se ke Konopišťskému rybníku. Někteří si pod vedením pana vychovatele vyzuli boty a šli vyzkoušet vodu. V krátkých kalhotách byla vyhlášena soutěž, kdo dojde dále, kterou ale nekompromisně vyhrály Markéta s Lili, které šly nejdříve jen na okraj kalhot, pak už po pás a skončily namočené úplně celé. Tu vodu si opravdu užívaly, nehledě na to, že byly ve vodě v kalhotách i v tričku.

Slunce, které nám celý víkend zpříjemnilo, také pomohlo usušit i jejich oblečení před příchodem k autu. Tak se budeme těšit na nějakou další výzvu.  

Tomáš Gnad