​Novinky z Bad Hersfeldu

Jak již pozorní čtenáři pátečních zpráv jistě zaregistrovali, v sextě mezi 3. a 12. květnem chybělo pět němčinářů (celkový počet němčinářů tak klesl o pět sedmin). Naproti tomu v Modellschule Obersberg se třídy nepatrně zaplnily, ačkoliv – přiznejme si, pět Čechů se mezi 1600 studenty ztratí jako jehla v kupce sena.

Hned po příjezdu na nás čekalo příjemné překvapení: naši němečtí partneři si připravili malou „Willkommenparty“. Po malém občerstvení nás rodiny zavezly do nových domovů, některé přímo do třicetitisícového Bad Hersfeldu, jiné až 20 km daleko.

V průběhu našeho pobytu jsme byli pozváni na prohlídku solného dolu nedaleko Bad Hersfeldu. Zástupci společnosti K+S Kali GmbH si pro nás připravili prohlídku jak dolu samotného, tak i zařízení pro vyučování horníků a všech ostatních pracovníků potřebných pro provoz dolu. Milým překvapením byl suvenýr na závěr ve formě malé solničky se solí přímo z dolu.

V prvním víkendovém dnu jsme se vypravili do největšího města spolkové země Hesensko - Frankfurtu nad Mohanem. První etapou byla bezmála dvouhodinová jízda vlakem, již jsme strávili převážně konverzací s našimi hostiteli. Po příjezdu jsme se vydali do botanické zahrady, poté následoval rozchod, během něhož se část z nás vypravila za památkami a zbytek na nákupy.

Další prohlídka města následovala v úterý. Tentokrát se jednalo o historické město Fulda, které se nachází výrazně blíže Bad Hersfeldu. Tentokrát jsme ovšem prohlídku absolvovali s průvodcem, který zajímavá historická fakta prokládal vtipnými vsuvkami (vše samozřejmě v němčině). Poté následoval krátký rozchod, po němž jsme se spokojeně vraceli do domovského města.

V dalším z dlouhých školních dní jsme se také večer vypravili do hersfeldské pobočky Amazonu. Překvapilo nás, že v policích se sortimentem zdaleka nepanoval takový řád, jaký bychom u firmy nadnárodních rozměrů čekali. Zaměstnanci, jejichž počet musí před Vánocemi stoupnout z 3000 až na 5000, se ve čtyřpatrové hale nicméně dobře orientovali.

Jeden tip na závěr pro studenty kvinty: učte se řádně německy, ať se do Bad Hersfeldu také dostanete. Stojí to za to!

Elizabeth Janečková, Michal Medek, Jakub Kára